torsdag 15 juli 2010

Den nya skollagen

Jag blev arg med regeringens förslag till ny skollag... Kanske för starkt uttryckt i den här artikeln (klicka på titeln) publicerad på Newsmill den 20:e juni 2010, men ändå...

Förslaget heter "För kunskap, valfrihet och trygghet". I denna informationstid är det mycket möjligt att folket kommer att förstå att när politikerna framför att anledningen till ett nytt lagförslag är valfrihet, betyder det egentligen tvärtom. För så är det ju ‐ med tanke på lagens förbjud om hemundervisning, tar man bort valfrihet i valfrihetens namn.

Om mitt förslag för en Sudbury skola i Sverige, skrev Erik Scheller från Utbildningsdepartementet att "regeringen prioriterar likvärdighet för barnen framför valfrihet för föräldrar". Om man skulle tolka det cyniskt, låter det som regeringen använder sin makt för att påverka barnens förståelse av omvärlden, medan deras föräldrar får inte något val i sina egna barns utveckling. Det är ironiskt, eftersom det är föräldrarna som får böter om de vägrar acceptera detta. Faktiskt, låter det inte som ett uttalande från de "nya" moderaterna, utan från en kommunistisk regering där alla måste tänka på samma sätt, enligt bestämda regler. Man undrar vems trygghet det är som rubriken till förslaget refererar till ‐ det verkar inte vara barnens eller föräldrarnas, utan regeringens.

Jag hoppas att september valet leder till en ny regering, som är mer för kreativitet och mot auktoritet, och som river upp den nya, tråkiga skollagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar